Pesquisar este blog

Translate

quarta-feira, 25 de janeiro de 2012

Nanovlákna pro výrobu high-tech oblečení





Kdo z nás by netoužil po nepromokavé, nešpinivé, větru odolné a současně prodyšné bundě, která by udržovala tepelnou pohodu i při vysoké fyzické zátěži? Nemusí se jednat jen o bundu, ale jakékoli oblečení nebo textilní materiál. Myslíte si, že je to fikce?




Je to otázka blízké budoucnosti, což dokazuje i zpráva zveřejněná Ústavem pro výzkum textilu a průmyslové spolupráce z Polytechnické univerzity (The Institute of Textile Research and Industrial Cooperation at the Polytechnic University – UPC).

Projekt, při kterém vznikla inovativní patentová technologie pro výrobu chytrých textilních nanovlákenných materiálů představili profesoři Arun Naik a Francesco Cano.
Vzhledem k unikátním vlastnostem nanomateriálů mohou být lehce odstraněny např. nežádoucí skvrny (od kávy, oleje nebo špíny). Vedoucí projektu doufají, že vývoj povede k úspěšné komercializaci a oblečení z nanovlákenných materiálů bude dostupné již v roce 2015.

Prototyp bude představený na veletrhu Man-Made Fibers, který se koná ve dnech  19. – 21. září 2012 v rakouském Donbirnu.


Fonte: Nafigate